Депутатът поддържа тезата, че неговият план за карго летище е по-изгоден

...
Депутатът поддържа тезата, че неговият план за карго летище е по-изгоден
Коментари Харесай

Бачийски: Унищожават проекта за Равнец с 8000 работни места заради сделка с фотоволтаици, прикрита със смокиновия лист за производство на зелен водород

Депутатът поддържа тезата, че неговият проект за карго летище е по-изгоден за Бургас от инвестицията на „ Виртус Инвестмънт ” АД

На 11 април т.г. Общинския съвет в Бургас даде зелена светлина за плана на „ Виртус Инвестмънт ” АД, който планира да построи на територията на бившето военно летище в Равнец цех за водород и асемблиране на зарядни станции и детайли за водородната промишленост. Инвестицията е за над 600 млн.лв., като компанията дава обещание да открие около 1000 работни места. 

Срещу плана предстоящо се обяви депутатът от ПП/ДБ Константин Бачийски, който от години застъпва тезата, че тук може да се построи безмитна зона и карго летище. Преди гласуването той държа петминутна тирада, с която искаше да убеди общинските съветници да гласоподават срещу. В последна сметка докладната бележка бе подкрепена от 36 общински съветници, трима гласоподаваха " въздържал се ", а двама бяха " срещу ".

Бачийски обаче не се отхвърля елементарно. Днес той насочи към бивите си сътрудници от ОбС-Бургас писмени въпроси с реторичен темперамент за бъдещето на бившето военно летище, които изпрати и до Флагман.БГ. 

„ Равнец има два пътя на развиване. Лесният метод е свободните площи отвън пистите да се дадат на един вложител, който да разположи фотоволтаици вместо заводи и логистични бази, от което Бургас ще загуби няколко хиляди работни места, а приходите ще отиват в джоба на един вложител вместо на хиляди фамилии ”, написа Бачийски. Според него по-добрият вид е Равнец да се развие като огромен промишлен парк със свободна икономическа зона, а върху терените към летището да бъдат построени доста логистични и индустриални бази. Той пресмята, че по този метод ще се открият 8000 работни места.

„ Сега желаете да разположите на терен от 831 дка слънчеви панели и съоръжения за зелен водород, и размахвате прогнозата, че това ще разкрие  200 работни места “, споделя Бачийски, който счита, че капацитетът на бившето военно летище е доста по-голям.

„ През 2019 година желаеха да отредят пистите за озеленяване и спорт. Твърдяха, че това е най-хубавото. За два дни с над 3000 бургазлии, посредством подписка, успяхме да спрем това решение. През 2022 година щяха да го дадат на датска компания, която да разположи към самите писти слънчеви панели и съоръжения за зелен водород. Всичко това бе „ опаковано “ в разкриването на 40 работни места... Тогава имаше общински съветници, които споделяха, че тази договорка е най-хубавата за Бургас. Твърдяха, че е договорката на века. Нищо, че летището и зоната за произвеждане към него щяха да бъдат унищожени от слънчеви панели и съоръжения към пистите ”, сподели още Бачийски.

Той е създател на план, който да трансформира някогашната авиобаза в огромен промишлен парк със свободна икономическа зона, със лично летище и терминали за обслужване на карго товари. През годините е презентирал плана си на разнообразни интернационалните стопански конгреси.

„ А питате ли се какъв брой работни места ще се унищожат? Твърдите, че е добре за жителите на Бургас добавената стойност да отива в един вложител, а да не носи изгоди за хиляди семейства? Само и единствено с цел да покриете терените със слънчеви панели? “ , обръща се към съветниците Бачийски.

Той насочи към някогашните си сътрудници и различен въпрос: „ Какви спомагателни работни места и съпътстващи действия ще генерират слънчевите панели? ”

„ Миячи на стъкла ли?! Какви процеси ще провокира тази договорка за локалния бизнес, като се изключи че някой магазин ще продаде еднократно ножица и лента за формалното разкриване на слънчевия парк. Не е нужно да си визионер, с цел да прозреш, че самолетните писти и индустриалните терените към тях съставляват скъп актив единствено тогава, когато са едно цяло. Допускането на фотоволтаици пречи на вложенията в производства и на стопанската система на града “, кавза още националният представител.

Фактът, че новият вложител ще заеме 26% от цялата територия на зоната не успокоява депутата. „ Ако унищожите едната част, другата губи своето значение и най-много губи своята стойност ” , счита той.
Според него, огромен вложител не би избрал индустриална зона с летище, само че без прилежащи терени за производства. И още един път повтаря тезата си, че мястото на индустриалните и логистични халета е наоколо до пистите. И доскоро повече от година, когато в някогашната авиобаза „ Равнец ” искаше да влага датска компания, и в този момент Бачийски пази тезата, че слънчеви панели и съоръжения за зелен водород могат да се разположат на всички места, само че летище с две писти има единствено тук.

„ През последната година и половина персонално аз се пробвам да направя по този начин, че да се обезпечат нужните транспортни връзки до летището в Равнец, тъй че то да бъде привлекателно за огромни вложения, които ще прибавят стойност за бургаската стопанска система. Подготвих с персонални средства документите за лицензирането му като интернационално летище. А Общината не отдели 160 000 лева, с цел да направи ограда ”, споделя депутатът. Той има вяра, че в случай че това е било направено, през днешния ден евентуално Равнец щял да бъде интернационално летище.

Той предлага на общинската администрация да насочи „ Виртус Инвестмънт ” АД към общинските терени от 2000 дка край складовата база „ Деспред “ или към остарелия боен полигон до Банево. Там имало и слънце, и вода, а по този начин или другояче тези терени пустеели.

„ Този план за индустриална зона със лично летище има голям капацитет за стопанската система на цяла Югоизточна България, за огромни вложения и хиляди нови работни места. Това е отговорност към жителите на Бургас и района. Равнец може да е генератор на доходи за локалната стопанска система, а не приходоизточник за една или две компании. Затова ще продължа да се боря за неговото запазване и осъществяване. Аз не се отхвърлям и не се предавам ” , разяснява Константин Бачийски.


 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР